“שר המשפטים מנסה להפוך את עבירת השימוש בסם הקנאביס לעבירה מנהלית – האומנם?
היום (9.2.22) פרסם משרד המשפטים טיוטת תקנות (להערות הציבור), לפיהן שר המשפטים מבקש לקבוע כי עבירת השימוש העצמי או אחזקה של סם הקנאביס תיחשב עבירה מנהלית אשר העונש בגינה יהיה 1,000 ש”ח.
פרסומים שונים, שעסקו בנושא, הציגו את התקנות המוצעות הנ”ל כ- “שינוי” בגישת המדינה כלפי השימוש בסם הקנאביס, אבל נראה שיש כאן אי הבנה.
התקנות החדשות הנ”ל, אם תתקבלנה, מיועדות להחליף את הוראת השעה הקיימת מאפריל 2019, המסתיימת בסוף מרץ השנה, לפיה נקבע מדרג של קנסות וענישה לגבי העבירה (1000 ש”ח קנס על עבירה ראשונה, 2,000 ש”ח קנס על עבירה שניה, עונש מותנה על עבירה שלישית, הליך פלילי על עבירה רביעית), בכפוף לחריגים שונים (סוגי ציבור מסויימים, כגון בני נוער, חיילים, אסירים לשעבר) לגבם הענישה אינה קנס אלא הליך פלילי מלא.
עם זאת, בניגוד לפרסומים השונים בעניין, היוזמה הנ”ל מטעם שר המשפטים אינה הופכת את עבירת השימוש/האחזקה לעבירה מנהלית בלבד. הסיבה לכך היא כי עם תום תקפותה של הוראת השעה הנוכחית (בסוף מרץ כאמור), חוזרת לתוקף ההוראה הקודמת הקיימת בפקודת הסמים (לפני אפריל 2019) לפיה עבירת השימוש בסם הקנאביס היא עבירה פלילית עליה העונש המקס’ הוא 3 שנות מאסר.
מאחר שיוזמת החקיקה הנ”ל של משרד המשפטים אינה מתקנת את פקודת הסמים, הקובעת כאמור לעיל את עבירת השימוש בסם הקנאביס כעבירה פלילית, אזי נראה שמשמעות התקנות המוצעות כנ”ל היא כי מעבר לענישה אפשרית מקס’ של 3 שנים מאסר, תוכל התביעה המשטרתית (או הפרקליטות) לבחור בחלופה אחרת – להמיר את ההליך הפלילי בהטלת קנס מנהלי של 1,000 ש”ח.
בכל מקרה, גם אם תתקבלנה התקנות החדשות המוצעות מטעם משרד המשפטים, עבירת השימוש בסם הקנאביס צפויה להישאר עבירה פלילית חמורה (בדרגה של “עוון”), שהענישה המקס’ עליה עשויה להגיע עד 3 שנות מאסר.