באיזו מידה השימוש בסם הקנאביס פוגע ביכולת הנהיגה?
הסיכון הטמון בעלייה על הכביש לאחר שימוש בסם הקנאביס מוכר במחקרים לא מעטים ומוערך בהכפלת הסיכון לתאונת דרכים.
במחקר אמריקאי חדש מקליפורניה, בו נבדקו מספר אלמנטים בדבר השפעת השימוש בסם על יכולת הנהיגה בכביש, התגלו ממצאים מעניינים נוספים בהקשר זה.
המחקר בדק שלוש קבוצות של נהגים (191 נבדקים סה”כ בגילאים 21-55. ממוצע גילאים של 29.9): הראשונה ללא שימוש בסם בכלל (שימוש בפלצבו). השניה עם שימוש בסם בריכוז THC (החומר הפעיל בסם – “הממסטל”) של 5.4%. השלישית עם ריכוז THC של 13. הנהגים נבחנו במבחן CDS (ציון נהיגה מתוכלל) שמורכב ממשתנים בסימולצית נהיגה תחת השפעת הסם במועדים שונים לאחר השימוש. כמו כן, נבדקו אופן התפיסה העצמית לגבי הפגיעה בנהיגה לאחר השימוש בסם. יובהר שכל הנהגים המשתמשים בסם במחקר הנ”ל היו צרכני קנאביס קבועים (שימוש של 4 פעמים לפחות בחודש האחרון).
מהמחקר עלו הממצאים הבאים:
א. תוך 30 דקות מהשימוש בסם נצפתה ירידה משמעותית בתוצאת המבחן בקרב שתי הקבוצות של המשתמשים בסם, אם כי משתמשי הסם דיווחו על תחושת פגיעה מיידית לאחר השימוש.
ב. בחלוף 4.5 שעות מהשימוש בסם כבר לא נצפו הבדלים בתוצאות המבחן בין הקבוצות השונות.
ג. למרות האמור בסעיף ב’ לעיל, מרבית משתמשי הסם תפסו את עצמם ככשירים לנהיגה כבר בחלוף 1.5 שעות מהשימוש, דבר שהיה מוטעה. נתון זה מעיד על תחושת ביטחון כוזבת אצל משתמשי סם הקנאביס לגבי יכולת הנהיגה שלהם לאחר שימוש בסם.
ד. מינון ה- THC אינו מנבא את מידת הפגיעה ביכולת הנהיגה.
לסכום, משתמשי סם קבועים צריכים מרווח ביטחון של לפחות 4.5 שעות לאחר שימוש כדי להעלות בבטחה על הכביש.כמו כן, שימוש בסם הקנאביס גורם לתחושת ביטחון מזוייפת אצל משתמשי סם קבועים, המובילה לעליה בכביש 3 שעות לפני שפגה השפעת הסם.
לאור הממצאים הנ”ל, סביר מאד שכל מהלך של לגליזציה של הסם צפוי להגדיל את היקף הנהגים הבלתי כשירים לנהוג על הכביש באופן משמעותי.
האם מדובר בתוצאה שאנו מעוניינים או מסוגלים להסכים לה?
רוצים לקרוא את המחקר? לחצו כאן