מהו אחוז נפגעי צרכני סם הקנאביס מבין כלל צרכני הסם?
במחקר העולמי בצריכת סם הקנאביס מקובל הנתון כי 9% מהבגירים המשתמשים בסם מתמכרים אליו, כשבקרב בני נוער עומד אותו אחוז על 17%. נתונים אלה עוסקים אך ורק בשיעורי התמכרות ואינם כוללים את אלה הנפגעים משימוש בסם אולם לא בהכרח מתמכרים אליו.
אז עד כמה נפוצים הנזקים של צריכת סם הקנאביס, מעבר לאחוז הנ”ל של המתמכרים אליו?
תשובה אפשרית לכך מספקת הרשות הלאומית האמריקאית לשימוש לרעה בסמים (National Institute On Drug Abuse)(NIDA), שהיא גוף פדרלי אמריקאי תחת רשות הבריאות הלאומית האמריקאי (NIH).
בסיכום של NIDA בנושא מיולי 2020 מובהר כי 30% מבין משתמשי הקנאביס סובלים ממידה מסויימת של “הפרעת שימוש בקנאביס” (cannabis use disorder)(CUD).
מהי “הפרעת שימוש בקנאביס” (CUD)? מדובר בד”כ במצב של תלות בסם, דהיינו מצב בו הפסקת שימוש בסם תוביל לתסמינים של נסיגה בתפקוד הרגיל – רגזנות/חוסר מנוחה, הפרעות שינה, מצבי רוח, תיאבון מופחת, תשוקות, צורות שונות של חוסר נוחות פיזית. הפרעת שימוש בקנאביס עלולה להתפתח להתמכרות, דהיינו למצב בו אדם אינו יכול להפסיק את השימוש למרות שההתמכרות פוגעת באספקטים שונים של חייו.
להלן קישורית לסיכום של NIDA:https://nida.nih.gov/publications/research-reports/marijuana/marijuana-addictive
משמעות הנתונים הנ”ל היא כי בישראל כיום ישנם מאות אלפים הסובלים מהפרעת שימוש בסם. מתוכם עשרות אלפים סובלים מהתמכרות. הניסיון העולמי מלמד כי רק כ- 10-20% מהמכורים פונים בבקשה לסיוע בגמילה. אין פלא אם כן, שבכל מוסדות הגמילה והטיפול בישראל מהווים מטופלי סם הקנאביס רוב מוחלט מבין מטופלי כלל יתר סוגי הסמים, לרבות אלכוהול.
יש להדגיש כי האחוז האמור (30%) אינו כולל, כנראה, את אלה הנפגעים מהסם מבחינה בריאותית “קלאסית”: מחלות לב, דרכי נשימה, שבץ מוחי וסרטן.
מחלות אלה מתגלות בד”כ לאחר שנים של שימוש קבוע בסם.