השפעות קוגניטיביות של שימוש בסם הקנאביס – מטה אנליזה של מטה אנליזות
אחד התחומים החדשים יחסית בו נחקרת השפעת השימוש בסם הקנאביס הוא התחום הקוגניטיבי, דהיינו השפעת השימוש על יכולות חשיבה, זיכרון, ניתוח מידע וכו’ של המשתמשים בסם. המחקרים בוחנים הן השפעה בעת שימוש והן השפעה שיורית, דהיינו לאחר שהאפקט “הממסטל” של הסם פג.
בסקירה נרחבת (מטה אנליזה), שפורסמה לאחרונה במגזין addicion, נבדקו כ- 10 מטה אנליזות של מחקרים העוסקים בהשפעת הקנאביס על תפקודים קוגניטיביים של משתמשי הסם.
החוקרים סקרו מאגרי מידע שונים ואיתרו את אותן מטה אנליזות של מחקרים בהיקף גדול יחסית, שבחנו השפעת השימוש בסם, אותן הם חילקו לפי התחומים הקוגניטיביים הבאים: תהליכי קבלת החלטות, לימוד וזיכרון, קשב, מהירות עיבוד מידע, תפקוד בנהיגה ושפה.
התברר כי בתחומים של לימוד ורבלי וזיכרון התגלו ראיות חזקות ביותר המעידות על פגיעה בשל שימוש בסם, וזאת גם לאחר שהשפעת הסם פגה.
שימוש בסם הוביל לליקויים קטנים בתהליכי ריסון עצמי וגמישות, בעוד שליקויים קטנים עד בינוניים התגלו ביכולות של עבודת זיכרון (working memory) וקבלת החלטות.
כמו כן, התברר כי מתן קנאביס גורם להשפעות מזיקות בהיקף קטן עד בינוני בתחומים של מהירות עיבוד (של מידע) וקשב.
בקרב משתמשי קנאביס כבדים צעירים התגלו ליקויים נוירו קוגניטיביים, שנשארו גם לאחר השימוש.
לא נמצאו הבדלים משמעותיים בנוגע ליכולת השימוש בשפה בין משתמשי הסם לבין כאלה שאינם משתמשים בו, בעוד שבכל הנוגע ליכולות נהיגה בסיסיות התגלו השפעות קטנות עד בינוניות.