נתוני פשיעה בקולורדו ארה”ב בשנת 2022
במחקר שהתפרסם בתחילת החודש (אוקטובר 2022) לגבי נתוני הפשיעה בקולורדו נחשפו פרטים מטרידים במיוחד לגבי מדינה זו, מדינה שהיא המקום הראשון בעולם שקיבל בחוק לגליזציה של שימוש בסם בקנאביס (בתוקף משנת 2014).
מדובר במחקר שנערך על ידי מוסד Common Sense Institute שהוא מוסד בלתי מפלגתי המוקדש להגנה וקידום של כלכלת קולורדו. המוסד בוחן את ההשפעות הפיסקליות של סוגי מדיניות ויוזמות ומציע חוקים בכדי שתושבי קולורדו יעודכנו וילמדו על סוגיות המשפיעות על חייהם. על המחקר הספציפי כאן אחראים, בין היתר, שני תובעים כלליים לשעבר של מחוזות שונים בקולורדו.
להלן נתונים בולטים מתוך המחקר:
1. ארבע ערים בקולורדו (דנוור, פואבלו, ארורה, וסטמיניסטר) נמנות כיום בין 10 הערים עם שיעורי הפשע הגבוהים ביותר בכל ארה”ב.
2. העיר פואבלו נמצאת במקום הראשון ב- 10 קטגוריות שונות. שיעור מקרי הרצח בדנוור המשיך לעלות בעוד ששיעור מקרי הרצח בערים גדולות אחרות יורד.
3. שיעור הפשע החודשי בקולורדו הגיע בשנת 2022 ל- 530 פשעים ל- 100 אלף תושבים. מדובר בשיעור פשיעה נמוך מעט מזה של שנה קודם לכן, אבל עדיין הוא 7.3% גבוה יותר לעומת 2019 ו- 20% גבוה יותר לעומת 2008.
4. מספר המקרים של שוד, הצתה, גניבת מכוניות, ונדליזם, זנות וקניית רכוש גנוב המשיכו לעלות בשנת 2022.
5. קולורדו היא המדינה עם שיעור גניבת המכוניות הגבוה בארה”ב, ושנייה בשיעור עבירות הרכוש.
6. לפי משטרת הסיור של קולורדו, שיעור הגידול בתפיסות של סם הפנטניל בשנת 2022 צפוי לעבור את ה- 300% לעומת השנה הקודמת.
7. המדינה צפויה לשבור שיא של 10 שנים בשיעורי הסחר בסמים. למרות שהתרחשה הפחתה בהיקפי הסחר של קוקאין ומתאמפטין, הרי שחלה עלייה משמעותית במיוחד בתפיסה של פנטניל ומריחואנה בלתי חוקית.
8. שיעור מקרי המוות בשל מנת יתר של סמים גדל בכל אחת משלוש השנים האחרונות כשאופיאטים ופנטניל במיוחד אחראים לרוב מקרי המוות.
9. בניגוד לטענות בדבר הפחתה “צפויה” של היקפי הסחר הבלתי חוקי בקנאביס בשל הלגליזציה של הסם, הרי שהשוק הבלתי חוקי של סם זה משגשג בקולורדו יותר מאי פעם, כפי שמעידים שני הנתונים הבאים:
א. היקף סם הקנאביס הבלתי חוקי שנתפס ע”י משטרת הסיור בשמונת החודשים הראשונים של שנת 2022 גדול ב- 35% מהכמות שנתפסה בכל שנת 2021 .
ב. בעוד שהיקף המכירות של קנאביס חוקי גדל ב- 166% מאז שנת 2014, כשהחל מראשית 2021 חלה אף ירידה(!) בהיקף המכירות, הרי שהיקף הקנאביס הבלתי חוקי שנתפס על ידי משטרת הסיור גדל פי 8(!).
10. בשנתיים האחרונות חלה ירידה בהיקפי כל סוגי המעצרים והמאסרים של עבריינים.
המחקר מייחס את הנתונים החמורים של הפשיעה כנ”ל לרפורמות חקיקה של אי הפללה של שורה של פשעים, הפחתת ענישה והעדר מאסר באמצעים שונים, שהובילו לעבריינים רבים יותר ברחובות. לפי המחקר, לחקיקה הנ”ל היתה השפעה רצינית ונמשכת על קהילות בקולורדו, שתוצאתן היתה הגברת הפשע והפחתת ביטחון הציבור.
במחקר הנ”ל אין קישור ישיר בין היקפי הפשיעה לבין לגלזיציה של קנאביס, אולם כידוע, סם הקנאביס הוא סם הזייתי, הפוגע בחשיבה ובשיקול הדעת, וככזה עלול גם לחזק נטייה לעבריינות (דבר אשר נתמך בספרות ומחקרים שונים). הוא גם הסם הנפוץ ביותר בשימוש בעולם לעומת כל הסמים האחרים (למעט אלכוהול) שהשימוש בו גדל בעשרות אחוזים בקולורדו מאז הלגליזציה של הסם שנת 2014.
לפיכך, ראוי לשאול את השאלות הבאות:
א. האם ייתכן שמדיניות, המקלה ראש בשימוש בסם הקנאביס, עלולה להחמיר את נתוני הפשיעה?
ב. במינימום, האם, מתוך זהירות בלבד, לא כדאי להמתין למחקרים מקבילים ממקומות נוספים (מדינת וושינגטון, קנדה) עם חקיקה דומה בנושא השימוש בסם הקנאביס, במקום לנסות זאת על אזרחי מדינת ישראל כבר כיום?
בכל אופן, מהמחקר הנ”ל עולה החשש, כי גישה ליברלית מדי בענישה עלולה לעודד שיעורי פשיעה גבוהים יותר, דבר שיכול להוות תמרור אזהרה מפני מי שמנסה לקדם אי הפללה של משתמשי סם הקנאביס. גישה סלחנית כלפי שימוש בסם עם נזקים כה קשים ומרובים לפרט ולחברה עלולה לעלות לכולנו במחיר יקר מאד בעתיד.