הקשר בין שימוש בסם הקנאביס לבין נטייה מוגברת להפרעה לבבית מסוג של פרפור חדרים
שנים האחרונות השפעות סם הקנאביס על בריאות האדם נחקרות באופן נרחב יותר מאי פעם. עם זאת, אחד התחומים הפחות מוכרים הוא השפעת השימוש בסם על מערכת הלב.
פרפור חדרים (Atrial fibrillation) היא ההפרעה הלבבית הנפוצה ביותר בפרקטיקה הרפואית בארה”ב. היא מקושרת לסיכון מוגבר לתחלואה משמעותית ולמוות. ההערכה היא שהיא תשפיע על חייהם של 6 עד 12 מיליון אזרחים בארה”ב עד לשנת 2050. הוצאות הטיפול בה במערכת הבריאות האמריקאית נאמדות ב- 26 מיליארד דולר לשנה. לאור זאת, מושקעים מאמצים בהבנת הגורמים האפשריים להפרעה.
במחקר שפורסם לאחרונה במגאזין European Heart Journal (של האגודה האירופאית לקרדיולוגיה) נסקרו מעל ל- 23 מיליון מטופלים מעל גיל 18 בקליפורניה בין השנים 2005-2015 אשר הגיעו לטיפול ביחידות חירום, יחידות אמבולטוריות ובתי חולים. לגבי המטופלים האלה נבדקו דיווחים על פרפור חדרים לצד דיווחים על שימוש בארבעה סוגי סמים: קוקאין, מתאמפטמינים, אופיאטים וקנאביס.
בשורה התחתונה, מהמחקר הנ”ל עולה כי קיים מתאם ברור בין שימוש בכל אחד מארבעת סוגי הסמים הנ”ל לבין סיכון מוגבר להתרחשותו של פרפור חדרים, כאשר שימוש בקוקאין היה בעל הסיכון היחסי הגבוה מבין הארבעה ואילו שימוש בקנאביס היה בסיכון היחסי הנמוך מבין הארבעה.
עם זאת, במחקר הנ”ל התברר כי השימוש בסם קנאביס מקושר לסיכון מוגבר להתרחשותו של פרפור חדרים בשיעור דומה לסיכון הקיים בגין שימוש בטבק, שהוא גורם מוכר מזה שנים להפרעה הלבבית הנ”ל.