יום שני, דצמבר 23, 2024
Uncategorized

מחקר מקיף ורב שנתי (2008-2019) חדש חושף את כישלון הלגליזציה של סם הקנאביס בקרב בני נוער וצעירים

מחקר מקיף ורב שנתי  (2008-2019) חדש חושף את כישלון הלגליזציה של סם הקנאביס בקרב בני נוער וצעירים
לאחרונה פורסם מחקר רחב היקף וחשוב ביותר במגאזין Addictive Behaviors, השופך אור על הקשר בין לגליזציה של סם הקנאביס לבין היקפי השימוש בסם, תפיסת המסוכנות שלו והנכונות לקבל טיפול במצב של הפרעת שימוש בסם (cannabis use disorder).

מחקר זה קריטי לכל מדינה השוקלת לגליזציה של סם הקנאביס או כל שינוי במדיניות החקיקתית כלפי שימוש בסם זה.

מדובר במחקר שסקר את כל נתוני השימוש בסם הקנאביס במדינות ארה”ב בין השנים 2008-2019 תוך הבחנה בין מדינות בהן התקבלה לגליזציה של הסם לבין מדינות בהן לא התקבלה חקיקה כזו, מדובר במחקר המקיף והנרחב ביותר שבוצע עד כה בארה”ב מסוגו, והוא מבוסס על נתונים שנאספו על ידי רשויות פדרליות בשני מאגרי מידע. 

לאורך כל המחקר, הבחינו החוקרים בין נתוני בני נוער (12-17) לבין נתוני צעירים (18-25).

עיקרי מסקנות המחקר היו כדלקמן:

1. נמצא קשר בין לגליזציה של סם קנאביס לבין שימוש מוגבר בסם הן בקרב צעירים והן בקרב בני נוער. במדינות שהתרחשה אצלם לגליזציה של הסם, התרחשה עליה בהיקפי השימוש בסם.

2. נמצא קשר בין לגליזציה של סם הקנאביס לבין הפחתה בתפיסת המסוכנות של הסם הן בקרב צעירים והן בקרב בני נוער, דבר המוביל לנכונות גוברת להשתמש בסם. 

3. נמצא קשר בין לגליזציה של סם הקנאביס לבין ירידה בהיקפי הפניות לקבלת טיפול במקרים של הפרעת שימוש בסם (cannabis use disorder). באותן המדינות שעברו לגליזציה פחת מספר הפונים לקבלת טיפול רפואי בהפרעת השימוש, כי הלגליזציה, עפ”י החוקרים, מדכאת את ההבנה בדבר הבעייתיות בהיקפי שימוש מוגברים, ובהתאם מחלישה את השאיפה להפחית שימוש בקרב אלה הסובלים מההפרעה.

הפרעת שימוש בסם הקנאביס היא מצב בו המשתמש בסם אינו מצליח להפחית או להפסיק שימוש למרות שהשימוש גורם לו לנזק. לפי המחקרים, כשליש(!) ממשתמשי סם הקנאביס סובלים מהפרעה זו, אולם רק כ- 13% מהם פונים לקבלת טיפול רפואי. לפי המחקר הנוכחי, נראה כי מספר זה קטן עוד יותר במדינות בהן התקבלה לגליזציה של הסם. 

בכל הנוגע לבני נוער, החוקרים מציינים כי המחקר שלהם סותר ממצאים של מחקרים קודמים, שבחנו את השפעת הלגליזציה על פלח אוכלוסייה זה, לפיהם היקף השימוש נשאר “יציב”. המחקר הנוכחי עדיף על הקודמים בהיותו רחב יותר (סוקר מדינות רבות יותר) ולפרק זמן ממושך יותר (12 שנים) ובהיותו מבוסס על מאגרי מידע נרחבים יותר לעומת המחקרים הקודמים.

להלן קישורית למחקר

המחקר הנ”ל סותם את הגולל על ויכוח מרכזי בין הלובי של הסם הקנאביס לבין שוללי השימוש בו, והוא מהווה תמרור אזהרה לכל מי שסבור כי “בטוח” לקדם לגליזציה של קנאביס. עתה ברור לחלוטין כי לגליזציה של הסם תפגע הן בבני נוער והן בצעירים, וזאת בכמה וכמה אופנים: הן בהיקפי שימוש מוגברים, הן בהבנה לגבי סכנות הסם והן בנכונות לפנות לטיפול רפואי במקרה הצורך.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *