יום שני, דצמבר 23, 2024
Uncategorized

בסקירה של 29 מחקרים רלוונטים התברר כי רוב המחקרים מעיד כי לגליזציה או מדיקליזציה של סם הקנאביס משפיעות לרעה על הבטיחות בדרכים

בשל קיומם של מחקרים סותרים אודות השפעת הלגליזציה והמדיקליזציה של סם הקנאביס על תאונות הדרכים, התעורר הצורך בסקירה מקיפה שתבחן את המחקרים הקיימים בספרות המקצועית ותגיע למסקנות.  

לפיכך, בסקירת ספרות מקיפה בחנו החוקרים 197 מחקרים שונים במהלך העשור של 2012-2021, שאותרו מתוך מאגרי מידע באנגלית וספרדית, לפי מילות חיפוש של המילים הבאות: “נהג” או “מכונית” או “בטיחות בדרכים” או “תאונת דרכים” או “קורבן התנגשות” או “סיכון בנהיגה” או “נהג פצוע” או “כלי רכב”, ביחד עם “לגליזציה” ו- “קנאביס” או :”מריחואנה”.

לאחר סינון, נשארו 29 מחקרים, שזוהו כמתאימים וכבעלי איכות גבוהה, על מנת לבחון את השפעת הלגליזציה או מדיקליזציה של סם הקנאביס בארבע מדינות (ארה”ב, קנדה, אנגליה ואורוגואי) על תאונות הדרכים באותן המדינות. רוב המחקרים היו מארה”ב, בדגש על קולורדו, וושינגטון וקליפורניה.

במסגרת סקירת 29 המחקרים שאותרו, נבחנו 4 היפותזות על ידי החוקרים ולגבן התגלו הממצאים הבאים:

א. קיום יחס ישיר בין חקיקה המתירה שימוש בקנאביס לצרכים רפואיים (מדיקליזציה) לבין התרחשות תאונות דרכים – שבעה מחקרים תמכו בהיפותזה זו בעוד ששניים שללו אותה.  

ב. קיום יחס ישר בין חקיקה המתירה שימוש בקנאביס לצרכי פנאי (לגליזציה) לבין התרחשות תאונות דרכים – שלושה מחקרים לא מצאו השפעה על תאונות דרכים, בעוד שתשעה מצאו גידול במספר תאונות הדרכים לאחר לגליזציה או בהשוואה בין מדינות שעברו לגליזציה לבין כאלו שלא עברו חקיקה כזאת.

ג. קיום יחס ישר בין חקיקה המתירה שימוש בקנאביס לבין שיעור רב יותר של התנהגויות מסוכנות בעת נהיגה, כגון שימוש מופחת באמצעי הגנה בעת נהיגה, נהיגה חסרת אחריות ונהיגה כנוסע לצד נהג שצריך קנאביס לפני הנהיגה – גם כאן מרבית המחקרים אישרו את ההיפותזה:

ארבעה מחקרים תמכו בטענה בדבר גידול במספר הנהגים הנוהגים לאחר צריכת הסם. מחקר אחד אישר בעוד שמחקר אחר שלל נטייה ליסוע ברכב הנוהג ע”י נהג שצרך את הסם, וזאת בעקבות לגליזציה של הסם. ביחס לשימוש באמצעי בטיחות, כגון חגורת בטיחות או חבישת קסדה בדו גלגלי, שני מחקרים טענו לשימוש מופחת לאחר לגליזציה, בעוד שמחקר אחר טען לשימוש מוגבר. מחקר אחד הצביע על היחס בין תוצאה חיובית בדבר קיומו של THC (החומר הפעיל בצמח הקנאביס) בדם (הנהג) לבין טעויות קטלניות בנהיגה ונהיגה במהירות מופרזת. מחקר נוסף הצביע על סיכוי גבוה יותר לתאונת דרכים לאחר לגליזציה.

ד. זיהוי גורמי סיכון בקרב נהגים שיצאו חיוביים בבדיקת נוכחות של קנאביס בדם בעת הנהיגה – זוהו גורמי סיכון אופייניים בקרב נוהגים תחת השפעת סם הקנאביס כדלקמן: 

– בד”כ גברים צעירים (בגילאי 18-30), שהשתמשו באלכוהול בשילוב עם קנאביס; 

– נוכחות של בתי מרקחת, שהציעו קנביס למכירה, התגלתה כגורם סיכון לשיעור מוגבר של תאונות דרכים, הן בהקשר של מדיקליזציה של קנאביס והן בהקשר של לגליזציה של קנאביס לצרכי פנאי.

לסיכום, כל ארבעת ההיפותזות נתמכו ע”י רוב משמעותי של מחקרים.

מסקנת הסקירה היתה כי תוצאות הסקירה אינן חד משמעיות אולם מספר רב יותר של מחקרים – 22 מחקרים – תומך בטענה כי קיימת השפעה שלילית ללגליזציה או מדיקליזציה של קנאביס על בטיחות בדרכים, ובעיקר עליה בשיעור תאונות הדרכים לאחר לגליזציה של הסם בקרב חלק מהמדינות שהשתתפו במחקרים. 7 מחקרים בלבד לא הראו עלייה בשיעור תאונות הדרכים או במספר האשפוזים בשל תאונות דרכים.

להלן קישורית לסקירה:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *