יום שני, דצמבר 23, 2024
Uncategorized

לגליזציה של סם הקנאביס בארה”ב קשורה באופן משמעותי לשיעורי אשפוז גדולים יותר בשל פסיכוזות הקשורות לשימוש בסם הקנאביס

במחקר ייחודי שפורסם לראשונה בינואר 2022 בחנו חוקרים את הקשר בין מידת חוקיות השימוש בקנאביס באיזורים שונים בארה”ב לבין היקפי האשפוזים בשל פסיכוזות הקשורות לשימוש בסם הקנאביס.

על בסיס נתונים משנת 2017, הושוו שיעורי השחרור מאשפוזים בשל פסיכוזות הקשורות לשימוש בקנאביס בקרב מבוגרים (גילאי 18-64) באיזורים בארה”ב בהם התרחשה לגליזציה של קנאביס לצרכי פנאי לעומת איזורים אחרים בארה”ב בהם לא התרחשה לגליזציה כזו.

הגדרת פסיכוזה הקשורה לשימוש בקנאביס התבססה על ההגדרות של ה- ICD-10 (ספר האבחונים לתסמונות רפואיות של ארגון הבריאות העולמי) להפרעת פסיכוזה שנגרמה משימוש בקנאביס או שילוב של הפרעת שימוש בקנאביס או הרעלת קנאביס עם פסיכוזה.

החוקרים דגמו מקרי אשפוז המהווים 20% מכלל האשפוזים בבתי חולים ב- 47 מדינות. המדגם מייצג 96% מכלל האשפוזים וכ- 97% מכלל אוכלוסיית ארה”ב כשלכל אשפוז יש קוד אבחון. המדגם כלל 25,814 שחרורים מאשפוזים של פסיכוזות הקשורות לשימוש בסם הקנאביס מתוך 129,070 שחרורים בשנת 2017 בלבד.

המדגם לצורך המחקר לא נערך בחלוקה למדינות, אלא לפי 9 איזורים שונים בשטח ארה”ב, כשכל איזור היה מורכב ממספר מדינות (states). כל מדינה בארה”ב קיבלה ניקוד לדירוג מידת חוקיות השימוש בקנאביס אצלה לגילאי 18-64, כדלקמן: 1=בלתי חוקי או CBD או קנאביס עם פוטנטיות (שיעור THC) נמוכה בלבד חוקי; 2= קנאביס לצרכים רפואיים חוקי; 3= קנאביס לצרכי פנאי וקנאביס לצרכים רפואיים חוקיים. המחקר התחשב בגודל האוכלוסייה של כל מדינה ומדינה בארה”ב.

איזור מדינות “האוקיינוס השקט” הוא היחיד שרוב המדינות הנכללות בו קיבלו על עצמן, נכון לשנת 2017, לגליזציה של סם הקנאביס לצרכי פנאי: מדובר בארבע מדינות – קליפורניה, אורגון, וושינגטון ואלסקה – עם לגליזציה לצרכי פנאי ולצרכים רפואיים, לצד מדינה חמישית – הוואי – עם חקיקת קנאביס לצרכים רפואיים בלבד.

על מנת לאמת את ניקוד דירוג חוקיות השימוש בקנאביס של כל איזור של מדינות, נעזרו החוקרים בנתוני השימוש בקנאביס לפי הסקר הלאומי אודות בריאות ושימוש בסמים ( National Survey on Drug Use and Health –  NSDUH} לשנת 2017-2018. התגלתה התאמה משמעותית בין ניקוד דירוג חוקיות השימוש בקנאביס באיזורים השונים של מדינות ארה”ב עפ”י המחקר לבין אומדני הסקר הלאומי (NSDUH) בדבר שיעור השימוש בסם הקנאביס בחודש האחרון ובשימוש ראשוני. כמו כן, התגלתה התאמה בין תפיסת המסוכנות של הסם במדינות השונות לבין ניקוד דירוג חוקיות השימוש בקנאביס במחקר, כך שבמדינות עם ניקוד גבוה של חוקיות שימוש בקנאביס התגלה שיעור גדול יותר של אוכלוסייה שמצאה את השימוש בסם כבלתי מסוכן. ממצאים אלה חיזקו את אמיתות ודיוק ניקוד דירוג חוקיות שימוש בקנאביס במדינות ארה”ב במחקר.

המסקנה העיקרית של המחקר היה כי במדינות בארה”ב עם מדיניות ליברלית של לגליזציה של סם הקנאביס, שיעורי השחרור מאשפוזים בשל פסיכוזות הקשורות לסם הקנאביס היו גדולים משמעותית לעומת מדינות בהן לא התרחשה לגליזציה של הסם. באותן מדינות בהן נשארה חקיקה המגבילה שימוש בקנאביס, שיעור השחרורים מאשפוזים בשל פסיכוזות הקשורות לסם הקנאביס היה הנמוך ביותר.

החוקרים מציינים כי ממצאי המחקר שלהם תואמים מחקרים המזהים גידול בצריכת הקנאביס וגידול בהפרעת שימוש בקנאביס במדינות בהן התרחשה לגליזציה של קנאביס לצרכים רפואיים ו/או לצרכי פנאי, וכן תואמים מחקרים בהם נמצא שיעור מוגבר של הרעלת קנאביס כתוצאה ממסחור (commercialization) הקנאביס לצרכי פנאי. הממצאים גם תואמים מחקרים אודות גידול באשפוזים הקשורים עם לגליזציה של סם הקנאביס. 

עם זאת, המחקר כאן הוא הראשון הבוחן ספציפית את הקשר בין לגליזציה של קנאביס לבין שחרור מאשפוזים בשל פסיכוזות הקשורות לשימוש בסם הקנאביס.

החוקרים מציינים מספר סיבות אפשריות לממצא לעיל: ראשית, מחקרים רבים גילו כי שימוש יומיומי בקנאביס מעלה את הסיכוי לפסיכוזה וסכיזופרניה. מחקר אחר זיהה את הקשר בין שימוש כבד בקנאביס לבין אפיזודה ראשונית של פסיכוזה, עם קשר מוגבר בקרב אלה שהשתמשו בקנאביס עם שיעור גבוה של THC (החומר הפסיכוטי המצוי בקנאביס). במחקר מערים באירופה התגלה כי התרחשות פסיכוזה תואמת שימוש יומיומי בקנאביס או בקנאביס עם פוטנטיות (שיעור THC) גבוהה. שנית, מטופלים ללא היסטוריה מוקדמת של פסיכוזה עלולים לחוות הרעלה עצמית קיצונית בשל שימוש בקנאביס עם סימפטומים פסיכוטים, דבר התואם מחקרים שהראו כי צריכה קיצונית של THC בקרב פרטים בריאים מוביל לגידול בסימפטומים דמויי פסיכוזה. ולבסוף – מטופלים עם הפרעות פסיכיאטריות קודמות, כגון סכיזופרניה, הראו נטייה גדולה יותר לחוות התקף חוזר הדורש אשפוז אם הם משתמשים בקנאביס.

ממצא נוסף מענין העולה מהמחקר עסק בגיל המאושפזים. מחקרים רבים הראו באופן עקבי כי לגליזציה של קנאביס לצרכי רפואה ולצרכי פנאי קשורה לצריכה מוגברת של קנאביס ולגידול בהפרעת שימוש בקנאביס בקרב בגירים, אבל לא בקרב בני נוער. במחקר כאן, שיעור השחרורים מאשפוזים בשל פסיכוזות הקשורות לשימוש בסם הקנאביס היה, כאמור, גבוה באופן משמעותי בקרב “מדינות האוקיינוס השקט” עבור כל קבוצות הגיל, למעט עבור גילאי 18-20. מאחר שהלגליזציה לצרכי פנאי מוגבלת לבגירים מגיל 21 ומעלה, ממצא זה מרמז על קשר אפשרי בין אשפוזים בשל פסיכוזות לבין לגליזציה לצרכי פנאי, וזאת להבדיל מלגליזציה לצרכים רפואיים. 

לסיום, החוקרים מציינים כי בהתחשב בשינויי החקיקה המהירים המתרחשים בארה”ב בקשר לשימוש בקנאביס, יש צורך במחקרי המשך בכדי להבין יותר את היחס בין לגליזציה של סם הקנאביס לבין הסיכוי לפסיכוזות.

להלן קישורית למחקר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *