יום שני, דצמבר 23, 2024
Uncategorized

משרד הבריאות מודיע כי סם הקנאביס אינו מתאים לטיפול בשלב הראשוני שלאחר טראומה נפשית

על רקע אירועי מלחמה, הוציאו האגף לבריאות הנפש והמועצה הלאומית לפוסט טראומה שבמשרד הבריאות, הודעה לציבור הרחב תחת הכותרת: “הודעה לציבור בנושא זהירות משימוש קנביס כהתמודדות לאחר אירועי טראומה”, המבהירה את מגבלות השימוש בסם הקנאביס למקרים רפואיים של פוסט טראומה (PTSD).

לפי ההודעה “הקנביס לא הוכח כיעיל לטיפול בשלב החריף לאחר הטראומה ואף עלול להזיק ועל כן אינו מומלץ” (דגש במקור). בהמשך מובהר גם כי “טיפול בקנביס מתאים רק במצבים הכרוניים ורק לאחר כישלון חלקי או מלא של טיפולים בשיחה או טיפולים תרופתיים מבוססי מחקר”.

כאן המקום לציין כי נושא השימוש בסם הקנאביס בכלל לטיפול בנפגעי פוסט טראומה נתון במחלוקת רפואית בעולם ובארץ. מספר מחקרים שהתפרסמו בנושא בעולם ובארץ תומך בטענה כי השימוש בסם אינו מתאים למקרים בטיפול בפוסט טראומה לטווח בינוני וטווח ארוך, וכי אף השימוש בסם במקרים אלה מזיק ומחמיר את מצב המטופל, וזאת להבדיל משימוש לטווח הקצר. 

כדוגמה, ניתן לציין מחקר משנת 2018 שבחן 2,276 יוצאי צבא אמריקנים נפגעי פוסט טראומה במשך 4 חודשים, לפי שלושה מסלולי טיפול שונים ונפרדים: אלה שלא טופלו בקנאביס כלל סבלו באופן משמעותי מסימפטומים פחות חמורים. אלה שטופלו בקנאביס לפני הטיפול אבל הפסיקו להשתמש בו לפני הטיפול, סבלו מסימפטומים אף פחות חמורים מהקבוצה הקודמת. לעומת שתי הקבוצות הקודמות, אלה שהחלו בטיפול עם קנאביס שנמשך כל אותם 4 חודשים חוו את הרמות הגבוהות ביותר של אלימות ושל סימפטומים של פוסט טראומה. ראה: 

Samuel T Wilkinson, Marijuana use is associated with worse outcomes in symptom severity and violent behavior in patients with posttraumatic stress disorder, J Clin Psychiatry. 2015 Sep; 76(9): 1174–1180. Doi : 10.4088/JCP.14m09475).

בהתאם, איגוד הפסיכיאטריה האמריקאי הוציא חוזר השולל שימוש בסם לטיפול במצבי פוסט טראומה, וזאת בניגוד למצב בארץ בו ההתוויה הרפואית לטיפול בנפגעי פוסט טראומה מוכרת ע”י היק”ר (היחידה לקנאביס רפואי) במשרד הבריאות ומיושמת ע”י פסיכיאטרים מסוימים בארץ על בסיס ניסיון קליני בלבד וללא כל ניסיון מחקרי תומך מבוסס.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *