יום שני, דצמבר 23, 2024
Uncategorized

הקשר בין שימוש בקנאביס לבין ממצאים במערכות הלב וכלי הדם אצל בגירים בארה”ב

Shay Laelיום ג׳, 16 באפר׳, 17:38 ‎(לפני 7 ימים)‎
אני

במחקר חדש, שפורסם לאחרונה במגאזין של איגוד הלב האמריקאי, נבחן הקשר בין שימוש בסם הקנאביס לבין ממצאים בריאותיים במערכות הלב וכלי הדם בקרב בגירים אמריקנים.

המחקר התבסס על נתונים קיימים וגלויים, שנאספו בסקר טלפוני רחב היקף בין השנים 2016 ל- 2020 מ- 27 מדינות בארה”ב + 2 טריטוריות, האוסף מידע מדגימה יצוגית של בגירים אמריקנים אודות גורמי סיכון בריאותיים, בעיות כרוניות וגישה לטיפול רפואי.

המחקר בחן את הנתונים, שהתקבלו מבגירים בגילאי 18 עד 74, שהגיבו על השאלה בדבר היקף השימוש שלהם במריחואנה או חשיש בחודש האחרון. בנתוני המחקר נאספו נתונים מ – 434,104 מגיבים בגילאי 18 עד 74, שמתוכם 4% דיווחו על שימוש בקנאביס באופן יומיומי, 7.1% השתמשו באופן שאינו יומיומי (בממוצע 2-14 ימים בחודש) ואילו 88.9% היו ללא שימוש כלשהו בסם. 73.8% השתמשו בסם בצורה של עישון. הגיל הממוצע של המשיבים היה 45.4.

שכיחות מחלת לב איסכמית, אוטם שריר הלב, שבץ מוחי ושילוב של שלוש מחלות אלה ביחד היה בהתאמה 3.5%, 3.6%, 2.8% ו- 7.4%.

לפי הממצאים בקרב כלל קבוצות המדגם השונות מתברר כי לא נמצא קשר משמעותי בין שימוש בקנאביס לבין מחלת לב איסכמית, אבל נמצא קשר משמעותי בין שימוש בסם לבין אוטם שריר הלב ושבץ מוחי, עם סיכוי מוגבר בשיעור של 25% ללקות באוטם שריר הלב אצל משתמשי קנאביס יומיומיים לעומת כאלה שאינם משתמשים בסם בכלל, ואילו אצל משתמשים בסם בתדירות פחותה מיום יומית הסיכוי ללקות באוטם שריר הלב פוחת. גם ביחס לסיכוי ללקות בשבץ מוחי – הממצאים דומים, כלומר סיכוי מוגבר אצל משתמשי קנאביס.

ממצאים חמורים יותר התגלו אצל בגירים צעירים יותר – גברים מתחת לגיל 55 ונשים מתחת לגיל 65. בשכבת גיל זו התברר כי קיים קשר משמעותי בין שימוש בקנאביס לבין מחלת לב איסכמית, אוטם שריר הלב, שבץ מוחי ושילוב של 3 המחלות הנ”ל גם יחד. בקרב כאלה, שמעולם לא השתמשו בסיגריות טבק והיו בסיכון למחלות לב וכלי דם, נמצא קשר משמעותי בין שימוש בקנאביס לבין מחלת לב איסכמית, שבץ מוחי ושילוב של שניהם עם אוטם שריר הלב. בקרב קבוצה זו נמצא גם קשר משמעותי בין השימוש בסם לבין שבץ מוחי ושילוב של מחלת לב איסכמית, אוטם שריר הלב ושבץ מוחי גם יחד.

אחד הממצאים החשובים במחקר היה ההפרדה בין שימוש בקנאביס לבין שימוש בטבק. התברר כי הסיכון המוגבר למחלות של הלב וכלי הדם היה קיים אצל כל אחד מהקבוצות בנפרד. נתון זה תואם 3 מחקרים קודמים אבל במחקר כאן הדגימה הסטטיסטית היתה גדולה פי 3-17 לעומת הדגימה ב- 3 המחקרים הקודמים, דבר המחזק את ממצאי המחקר באופן משמעותי יותר.

לסיכום – קנאביס מקושר באופן חזק משמעותי מבחינה סטטיסטית לממצאים שליליים של מחלות לב וכלי דם, ללא קשר לשימוש בטבק. הקשר האמור למחלות לב וכלי דם מתקיים בקרב כלל האוכלוסייה וגם בקרב גברים מתחת לגיל 55 ונשים מתחת לגיל 65, אשר מעולם לא השתמשו בסיגריות טבק או סיגריות אלקטרוניות. ממצאים אלה מעידים כי השימוש בקנאביס מהווה גורם סיכון למחלות לב וכלי דם וגורם סיכון להקדמת המועד להיווצרות מחלות לב וכלי דם. ראוי ליידע מטופלים וקובעי מדיניות לגבי סיכונים אפשריים אלה, במיוחד בהתחשב בירידה בתפיסת המסוכנות של השימוש בסם הקנאביס.

להלן קישורית למאמר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *