יום ראשון, דצמבר 22, 2024
Uncategorized

השפעת השימוש בקנאביס על היקף אירועי העדרויות ממקומות עבודה

במחקר חדש שפורסם בכתב העת American Journal of Preventive Medicine ביקשו החוקרים לבחון את השפעת השימוש בקנאביס והפרעת השימוש בקנאביס (Cannabis use Disorder) על היקף ההיעדרויות ממקומות העבודה של אותם המשתמשים.

החוקרים ציינו מספר מחקרים קודמים עם תוצאות סותרות או ללא ממצא חריג (ללא איתור השפעה חיובית או שלילית על היעדרויות מהעבודה), דבר שיחזק את הצורך במחקר כאן.

המחקר כאן התבסס על נתוני הסקר הלאומי השנתי בדבר שימוש בסמים ובריאות לשנים 2021-2022 . החוקרים בחנו 46,499 בני 18 ומעלה שדיווחו בסקר הלאומי על תעסוקה מלאה בשנים 2021-2022. מדובר בהיקף המייצג כ- 116.3 מיליון בני אדם בארה”ב. המשתתפים בסקר נשאלו על הרגלי השימוש שלהם בקנאביס. כמו כן, שכיחות קיומה של הפרעת שימוש בקנאביס (Cannabis use Disorder) נבדקה עפ”י הקריטריונים של המהדורה החמישית של ספר ה- DSM (ספר האבחונים האמריקאי של מחלות והפרעות פסיכיאטריות).

מנתוני הסקר עולה כי 15.9% דיווחו על שימוש בקנאביס בתדירות של לפחות פעם בחודש האחרון, 7.3% על שימוש כלשהו בפרק הזמן שמעל ל- 30 יום ועד לשנה, 31.8% דיווחו על שימוש כלשהו בתדירות של מעל לשנה. 6.5% ענו על הגדרת קיומה של הפרעת שימוש בקנאביס.

החוקרים בדקו את שיעור ההעדרויות מהעבודה על בסיס שתי קטגוריות: (א) הפסד ימי עבודה בשל מחלה/פציעה ב- 30 הימים האחרונים (לפני הסקר); (ב) אי הגעה לעבודה ב- 30 הימים האחרונים מתוך בחירה, כלומר בשל אי רצון להגיע לשם. 

להלן עיקרי ממצאי המחקר לעיל:

(א) התברר כי בהשוואה לעובדים שמעולם לא עשו שימוש בקנאביס, אלה אשר השתמשו בקנאביס בחודש האחרון נטו יותר להפסיד ימי עבודה בשל מחלה/פציעה (1.47 ימים לעומת 0.95) ונטו יותר שלא להגיע לעבודה בשל אי רצון להגיע (0.63 ימי עבודה לעומת 0.28 ימים). שימוש בסם בתדירות של מעל לחודש ימים לא הוביל להעדרות משמעותית ממקום העבודה.

(ב) ככל שהיקף השימוש בקנאביס (בתוך פרק הזמן של חודש) היה גדול יותר

 כך גדל היקף ההעדרויות ממקום העבודה.

(ג) בכל הנוגע לעובדים עם הפרעת שימוש בקנאביס  (Cannabis use Disorder) לעומת עובדים ללא תסמיני הפרעה זו, התברר כי עובדים עם הפרעת שימוש נטו יותר להפסיד ימי עבודה בשל מחלה/פציעה וכן נטו שלא להגיע לעבודה (שבל אי רצון להגיע). יתר על כן, התברר שככל שמידת הפרעת השימוש היתה חמורה יותר, כך היקף ההעדרויות בשתי הקטגוריות היה גבוה יותר. 

(ד) החוקרים גם הצליחו לבודד את נתוני אותם עובדים הסובלים מהפרעת שימוש באלכוהול, ובכך להראות כי נתוני השפעת הפרעת שימוש בקנאביס על היקף ההעדרויות ממקום העבודה אינו קשור להפרעת שימוש באלכוהול.

לסיכום, במחקר נמצא קשר ישיר בין היקף השימוש בקנאביס להיקף ההעדרויות ממקום העבודה כמו גם לקשר בין חומרת הפרעת שימוש בקנאביס לבין היקף ההעדרויות ממקום העבודה.

הערת עמותת התנועה להגנת הציבור מנגע הסמים: הטענה העיקרית של מצדדי הלגליזציה של סם הקנאביס לצרכי פנאי היא כי חקיקה שכזו תכניס לקופה הציבורית סכומי מס משמעותיים, בהם יהיה ניתן להשתמש לרווחת הציבור הרחב, כמו גם להפחתת “תופעות לוואי שליליות” של השימוש בסם. למעשה, טענה זו היתה הטענה הבולטת מכוחה הצדיקו המחוקקים ב- 24 מדינות בארה”ב ובקנדה את החלטתם להתיר שימוש בקנאביס לצרכי פנאי לבגירים. מדובר גם בטענה העיקרית החוזרת ונשנית בדברי ההסבר של הצעות חוק מקבילות של מחוקקים ישראליים שונים.

לאור מרכזיות טענה זו בקרב מצדדי הלגליזציה של סם הקנאביס, המחקר האמור הוא חשוב ביותר, כי המחקר בעצם חושף נזק כלכלי משמעותי סמוי מהעין, אבל בהחלט ניתן כימות, בדבר נזק כלכלי ישיר של שימוש בסם בחברה הבוחרת להפוך את הסם לחוקי לצרכי פנאי. בכך, המחקר לעיל מפריך באופן ישיר את הטיעון או ההצדקה “הכלכלית” המרכזית של מצדדי הלגליזציה של סם הקנאביס.

הערה: במחקר לעיל ישנה הפניה מעניינת, משלימה, למחקר אחר מינואר 2023, בו נאספו נתונים אודות עלויות רפואיות שנתיות של הפרעות שימוש שונות (אלכוהול וסמים נוספים) עבור ביטוחי העובדים בארה”ב. לפי מחקר זה מתברר כי העלויות הרפואיות, המוטלות על אותן חברות ביטוח בגין התמודדות עם נזקי הפרעת שימוש בקנאביס (Cannabis use Disorder) ברחבי ארה”ב, עומדות על סכום אדיר של כ- 4.7 מיליארד דולר לשנה!

ויודגש – מדובר בעלויות המיוחסות רק לאלו הסובלים מהפרעת שימוש בקנאביס, ויש להם כיסוי ביטוחי של מקום העבודה. הסכום האמור אינו כולל עלויות של נזקים אחרים בגין שימוש בקנאביס (תאונות דרכים, העדרויות ממקום העבודה, פגיעות קוגנטיביות, פגיעות פסיכולוגיות וכו’) או של משתמשי קנאביס שאינם סובלים מהפרעת שימוש (אבל מפגיעות אחרות) או של מי שאין לו כיסוי ביטוחי ממקום העבודה.

להלן קישורית למחקר אודות היקף אירועי העדרויות ממקומות עבודה:

להלן קישורית למחקר מינואר 2023 אודות העלויות הרפואיות השנתיות (במימון מבטחות העובדים בארה”ב) של התמודדות עם הפרעות שימוש שונות, לרבות הפרעת שימוש בקנאביס:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *