לגליזציה של קנאביס החמירה את הפשיעה במדינת אורגון (ארה”ב)
במחקר שפורסם בשנת 2021 בכתב העת Journal of Criminal Justice ביקשו חוקרים לבחון את השפעת הלגליזציה לצרכי פנאי של סם הקנאביס במדינת אורגון על שיעורי הפשיעה במדינה זו בשנים 2007-2017.
בפתח המחקר הציגו החוקרים את טענות מצדדי הלגליזציה אל מול מתנגדיה בהקשר של השפעה אפשרית של לגליזציה של הסם על שיעורי פשיעה.
המצדדים טוענים, כי לגליזציה תוריד את שיעורי הפשיעה משלוש סיבות: השפעת הדה קרימינליזציה של משתמשי הסם, הקטנת השוק השחור כמחולל פשיעה לצד הפניית משאבי המשטרה ממעצר מחזיקי קנאביס לטיפול בפשעים אחרים.
לעומתם, מתנגדי הלגליזציה מצביעים על היותו של הסם “סם מעבר”, המעודד שימוש בסמים אחרים שהמשתמשים בהם צריכים לפשוע לצורך מימון השימוש בהם. כמו כן, השימוש בסם פוגע בתפקוד קוגנטיבי, ובמיוחד מגביר אלימות, לא רק כי השימוש מקטין את השליטה העצמית, אלא כי משתמשי קנאביס נוטים לסגנון חיים של נטילת סיכונים לעומת כאלה שאינם משתמשים בסם. מעבר לכך, לגלזיציה מגבירה את מקרי הנהיגה תחת השפעת הסם. טענה נוספת היא כי בתי העסק לממכר קנאביס פועלים על בסיס מזומן, דבר שהופך אותם למטרה אפשרית של פשיעה כגון פריצות ושוד.
לטענת החוקרים, יש מעט מחקרים שבחנו את שאלת הקשר בין הלגליזציה של הסם לבין שיעורי הפשיעה, וכי חלק מאותם מחקרים היו מוגבלים לאיזורים גאוגרפים קטנים יחסית (מחוזות ספציפיים במדינות מסויינות). המחקר כאן היה חריג יחסית, במובן שהוא ביקש לבחון נתונים בהיקף נרחב של כלל המדינה ועל בסיס נתונים של תקופה ארוכה (כ-
10 שנים).
החוקרים בחנו נתונים לגבי 7 קטגוריות של שיעורי פשיעה: פשיעה אלימה, פשיעת רכוש, שוד, תקיפה בנסיבות מחמירות, פריצה, גניבה וגניבת רכב. הנתונים נאספו ונבחנו תוך התחשבות בגודל האוכלוסיה, שיעורי עוני, שיעורי הכנסה ואבטלה.
החוקרים בחנו את שיעורי הפשיעה במדינת אורגון לפני הלגליזציה של סם הקנאביס (בנובמבר 2014) אל מול נתוני הפשיעה לאחר הלגליזציה, וזאת תוך השוואת הנתונים לנתונים מקבילים ב- 19 מדינות אחרות בארה”ב ללא לגליזציה כלשהי (אם לצרכי פנאי ואם לצרכים רפואיים) של סם הקנאביס, ותוך השוואה נוספת ל- 5 מדינות בהן התקבלה חקיקה של לגליזציה לצרכים רפואיים בלבד (מדיקליזציה).
מתוך 7 הקטגוריות של הפשיעה, שנבדקו, התגלתה החמרה משמעותית או החמרה משמעותית חלקית ביחס ל- 6 קטגוריות של פשיעה (פשיעה אלימה, פשיעת רכוש, תקיפה בנסיבות מחמירות, פריצה, גניבה וגניבת רכב), בעקבות הלגליזציה של סם הקנאביס במדינת אורגון, וזאת בהשוואה לנתונים המקבילים בקרב 19 המדינות ללא לגליזציה כלשהי.
ממצאים דומים – החמרה ב- 6 קטגוריות של פשיעה – התגלו גם בהשוואה לקבוצת 5 המדינות בהן היתה מדקליזציה של סם הקנאביס לצרכים רפואיים בלבד.