משרד הבריאות מזהיר מפני שימוש בסם הקנאביס לטיפולי פוסט טראומה (PTSD) בישראל
בנייר עמדה מפורט, שהוציאה המועצה הלאומית לפוסט טראומה (ראה הערה בתחתית) שבמשרד הבריאות ביום 22.9.24, ומופנה אל מנכ”ל המשרד וראש אגף בריאות הנפש, הוצגה עמדה מקצועית מעודכנת, בדבר השימוש בסם הקנאביס למטופלי פוסט טראומה (PTSD) בישראל.
בפתח המסמך מובהר כי נייר העמדה מוצא נוכח מה שתואר במסמך כ- “העיסוק בקנביס רפואי כטיפול רפואי להפרעה הפוסט טראומתית נרחב, והוא מכיל תערובת לא פשוטה של אינטרסים פופוליסטיים, כלכליים, חברתיים וטיפוליים” וכי “במסמך זה נתעלם מהרכיבים הכלכליים והפופוליסטיים שבבסיס השימוש הנרחב בחומר, וגם מהערכה הנרחבת שמדובר ב”סוסים שכבר ברחו מהאורווה” וננסה להוביל הערכה מקצועית באשר לעובדות המדעיות הידועות בעת כתיבתו של המסמך (ספטמבר 2024)“.
כבר בתחילת המסמך מובהר כי השימוש בקנאביס לטיפול בפוסט טראומה בישראל הוא “נרחב יתר על המידה, הן בשכיחותו והן במינון החודשי, בשל מסרים ואינטרסים (כאמור פופוליסטיים וכלכליים) הדוחפים לשימוש“.
רוב רובו של של נייר העמדה מוקדש לסקירה של מחקרים מעודכנים שבדקו את השימוש בסם הקנאביס במסגרת טיפולים בנפגעי פוסט טראומה בעולם, לצד המלצות של גורמי מקצוע מגופי בריאות מהעולם בתחום. במסגרת אותם מחקרים ניתן משקל מיוחד למחקר סקירה רחב היקף שבדק את כל הפרסומים המדעיים בתחום של שימוש בקנאביס לטיפול בפוסט טראומה בין השנים 1990-2023. מתוך כל הפרסומים אותרו 14 מחקרים מקצועיים מהם ניתן לגזור מידע מדעי מתוקף.
מאותה סקירה עולה תמונה חד משמעית, כי מהצד הרפואי, השימוש בסם הקנאביס אינו מועיל לנפגעי פוסט טראומה אלא הוא בעיקר מזיק, כי הוא כרוך בשורה של סיכונים ונזקים בריאותיים משמעותיים עבור אותם מטופלים, כגון: “בעיות דם וכלי דם, ברונכיטיס כרונית, התפתחות מוחית אבנורמלית אצל מתבגרים, פגיעה בזיכרון קצר הטווח, בעיה בביצועים פסיכומוטוריים (כגון נהיגה), פסיכוזות, דיכאון ואובדנות, פגיעה ביכולות הקוגניטיביות. איכות החיים מושפעת גם היא משימוש תכוף וכרוני בקנביס, עם ירידה בהשתתפות בלימודים ומערכות חינוכיות, בעיות כלכליות והתנהגות אנטי-סוציאלית.”. כמו כן, הובהר בנייר העמדה כי השימוש בסם “עלול ליצור התמכרות” ו- “תלות עם תופעות גמילה ברורות“.
מחברי נייר העמדה מציינים כי ייתכן שיש תועלת בשימוש בסם (כטיפול בפוסט טראומה) בימים או בשבועות הראשונים, אולם תועלת זו נעלמת לאורך זמן.
לאור האמור לעיל, המלצתה הסופית של המועצה הלאומית לפוסט טראומה בנייר העמדה היא להמנע ממתן הקלות או “קיצורי דרך” בנוהל הקיים כיום (כמפורט בנוהל 106 של היק”ר) למתן הסם לנפגעי פוסט טראומה. המועצה גם ממליצה למשרד הבריאות “לצאת למסע הסברתי אינטנסיבי בענין השימוש המיותר והמזיק בקנביס, שכן חוסר המידע מוביל לשימוש יתר מסוכן כבר כעת” ו- “להגביר את האכיפה ולמצות את הדין עם רופאים וארגונים שממליצים על רישיונות למתן קנביס בקלות דעת בלי להמתין לעמידה בעקרונות תקנה 106“.
הערות התנועה להגנת הציבור מנגע הסמים:
1. המועצה הלאומית לפוסט טראומה היא גוף המאגד עשרות בעלי מקצוע בתחום בריאות הנפש, שהוקם על ידי משרד הבריאות בשנת 2021, במטרה לקבוע קווים מנחים למניעה וטיפול בנפגעי פוסט טראומה ולהוות מרכז למידה וידע בתחום זה, הן במגזר האזרחי והן בצבאי, תוך יצירת כלים ותהליכים לקידום הטיפול.
2. תקנה 106 – היא הנוהל עליו החליט היק”ר (היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות), המתווה את התנאים והדרישות המוקדמים למתן מוצרי קנאביס למטופלים, ובכלל זה מטופלי פוסט טראומה.