הקשר בין הפרעת שימוש בסם הקנאביס לבין סכיזופרניה חזק יותר בקרב גברים צעירים מאשר בקרב נשים
מחלת הסכיזופרניה היא מחלת נפש קשה ביותר, המתאפיינת, בין היתר, בהזיות, מחשבות שווא, הפרעות בארגון הדיבור והחשיבה, צמצום רגשי, פגיעה בהנאה, פגיעה בכוח הרצון והיוזמה, בעיות קוגניטיביות (זיכרון, קשב, פונקציות ניהוליות וכו’), קשיים תפקודיים רבים בתחום התעסוקתי ובתחום החברתי, התנהגויות מוזרות ועוד.
על הקשר בין שימוש בסם הקנאביס לבין התפרצות מחלת הסכיזופרניה מעידים מחקרים לא מועטים, כך שמדובר כבר בקביעה הנמצאת בקונצנזוס בקרב החוקרים העוסקים בהשפעות השימוש בסם הקנאביס על גוף האדם.
מחקר דני חדש (מרץ 2023), שפורסם ע”י אוניברסיטת קימברידג’, ביקש לבחון האם ישנם הבדלים מבחינת מין וגיל בקשר לסיכוי ללקות במחלת הסכיזופרניה בשל הפרעת שימוש בקנאביס (Cannabis use disorder).
החוקרים ביקשו לבחון 4 שאלות שונות כדלקמן:
א. האם הקשרים בין הפרעת שימוש בקנאביס לבין סכיזופרניה משתנים לפי מין?
ב. האם ההבדלים בין המינים בנוגע לקשרים שבין הפרעת שימוש בקנאביס לבין סכיזופרניה משתנים במשך הזמן ולפי גיל?
ג. האם שיעור מקרי הסכיזופרניה המיוחסים להפרעת שימוש בקנאביס משתנים לפי מין?
ד. האם שיעור המקרים לפי מין מסויים של מקרי הסכיזופרניה המיוחסים להפרעת שימוש בקנאביס משתנה במשך הזמן ולפי גיל?
לצורך המחקר, החוקרים השתמשו במרשמים לאומיים דנים הכוללים את כל בני האדם שחיו בדנמרק בגילאים של 16-49 במועד כלשהו בין השנים 1972 לבין 2021. מידע על הפרעות פסיכיאטריות נלקח ממרשם המחקר הפסיכיאטרי המרכזי וממרשם המטופלים הלאומי שכוללים מידע על טיפולים פסיכיאטריים בדנמרק משנת 1969 ואילך. בהתאם, במחקר נבחנו כ- 6.9 מיליון בני אדם ו- 45,327 מקרים של סכיזופרניה.
במחקר התברר כי קיימת עדות חזקה בדבר הקשר שבין הפרעת שימוש בקנאביס לבין סכיזופרניה בקרב שני המינים, אם כי עוצמת הקשר הזה מתחזקת באופן משמעותי בקרב זכרים לעומת נקבות, בעיקר בקרב גילאי 16-26.
יתר על כן, מתברר כי 15% ממקרי הסכיזופרניה בקרב זכרים יכולים היו להימנע אם הפרעת השימוש לא היתה מתקיימת. ממצא זה תומך בממצאי מחקרים דומים המעידים על הקשר בין שימוש מאסיבי בקנאביס לבין הסיכוי לפתח סכיזופרניה.
למרות שהפרעת השימוש בקנאביס אינה אחראית למרבית מקרי הסכיזופרניה בדנמרק, נראה שהיא תורמת לאחוז הולך וגדל של מקרי הסכיזופרניה בדנמרק בחמשת העשורים החולפים. בקרב זכרים צעירים (בגילאי 21-30 ועד 40 כנראה) אחוז המקרים אף עשוי להגיע לכדי 25-30%.
יצוין, כי החוקרים במחקר כאן מתייחסים למחקרים קודמים, שהראו כי רכיבים גנטיים משפיעים חלקית על הקשר בין הפרעת שימוש בקנאביס לבין להיווצרות סכיזופרניה. כלומר גנים מסבירים חלק מהקשר הקיים בין הפרעת שימוש בקנאביס לבין להיווצרות סכיזופרניה. לדעת החוקרים כאן, רכיבים גנטיים אינם מצליחים להסביר את העליות התלולות בסיכון המיוחס להפרעת שימוש בקנאביס כלפי סכיזופרניה, כפי שזוהו במחקר כאן, בקרב זכרים לעומת נקבות, שהרי שינוי בפרופיל הסיכון הגנטי של כלל האוכלוסייה היה מתרחש במשך דורות.
החוקרים מעידים על מספר יתרונות הקיימים במחקר שלהם כאן: השימוש במרשמים מדינתיים נרחבים מקטין את הסיכוי להטיות, הקשורות בצורך בקבלת הסכמה להשתתף במדגם הכלול במחקר. כמו כן, מקור זה של הנתונים מפחית את הסיכוי להשתמש במידע מוטה, נוכח היקף המידע הנרחב הקיים במרשמים. כמו כן, המרשמים נקיים ממידע חסר. הממצאים של המחקר נרחבים מספיק לכסות את האוכלוסיות החשופות לאותם סוגים של קנאביס הנמצאים בשוק הדני. לסיום, אופיו הלאומי של המרשם, המכסה מידע של 5 עשורים, מאפשר לחוקרים לבחון כמעט 7 מיליון אנשים, דבר המספק הערכות סיכון מהימנות.