יום שני, דצמבר 23, 2024
Uncategorized

המסחור של סם הקנאביס בקנדה לאחר הלגליזציה העלה כנראה את שיעורי האשפוזים הקשורים לשימוש בסם במרכזים רפואיים בקנדה

במאמר, שפורסם ביום 5 באוקטובר 2023 במגאזין JAMA Network Open, בחנו חוקרים נתוני אשפוז בין השנים 2017-2021 בארבע הפרובינציות המרכזיות של קנדה (אונטריו, קוויבק, אלברטה ובריטיש קולומביה), המייצגות יחדיו 86% מהאוכלוסיה במדינה. 

החוקרים ביקשו לבחון את השפעת הלגליזציה של סם הקנאביס, שאינה לצרכים רפואיים, על נתוני האשפוזים המיוחסים לשימוש בסם בקנדה, כדלקמן:

1. שינויים בנתוני האשפוז ברמה הלאומית מארבע הפרובינציות.

2. להשוות נתוני אשפוז בין פרובינציה אחת לאחרת, בהתחשב במדיניות מכר הקנאביס השונה ביניהן.

3. להשוות שינויים בנתוני האשפוז בהתאם לנזקי הקנאביס הבאים: השתכרות חריפה, שימוש לרעה, תלות, נסיגה בתפקוד, הרעלה ופסיכוזות, וזאת במטרה לקבוע אם היו שינויים בנתונים במשך 3 תקופות של מדיניות משתנה (בחוק) ביחס לסם (ראה להלן).

נתוני המחקר התבססו על איסוף מידע אדמיניסטרטיבי של אוכלוסין בארבע הפרובינציות, אודות אשפוזים של כל האנשים מגיל 15 ועד 105, המבוטחים בביטוח בריאות בין ינואר 2015 למרץ 2021. נבחנו שינויים בנתוני אשפוז בשלוש תקופות שונות של מדיניות בחוק ביחס לשימוש בסם: (א) לפני הלגליזציה (ינואר 2015 ועד ספטמבר 2018); (ב) לגליזציה עם מגבלות קפדניות (אוקטובר 2018 עד פברואר 2020); (ג) מסחור קנאביס לרבות גישה גוברת לחנויות ולסוגי מוצרים של קנאביס (מרץ 2020 עד מרץ 2021). 

מקור הנתונים היה נתוני שחרור מאשפוזים בבתי חולים של משרד הבריאות הקנדי ונתוני תחלואה של בתי חולים שבין התאריכים של האחד בינואר 2015 ועד 30 בספטמבר 2021.

להלן עיקרי ממצאי המחקר:

א. במשך 7 שנות המחקר (2015-2021) התגלו 105,203 אשפוזים המקושרים לשימוש בקנאביס, מתוכם 33% היו בגילאי 15 עד 24.

ב. שיעור האשפוזים בשל קנאביס גדל פי 1.62 בין ינואר 2015 למרץ 2021 (מ- 3.99 מקרים לכל 100 אלף איש ל- 6.46).

ג. שיעורי האשפוזים היחסי בשל קנאביס מבין כלל האשפוזים גדל פי 1.71 בין ינואר 2015 למרץ 2021 (מ 5.31 אשפוזים לכל 1000 אשפוזים ל- 9.1 אשפוזים).

ד. בקוויבק התרחש הגידול הגבוה ביותר בשיעור האשפוזים בשל קנאביס בין ינואר 2015 למרץ 2021: מ- 5.71 מקרים לכל 100 אלף מקרים ל- 11.84. באלברטה התרחש הגידול השני בהקפו: מ- 5.4 מקרים ל- 8.21. לאחר מכן – בפרובינציית אונטריו – מ- 1.51 מקרים ל- 2.01 מקרים. בבריטיש קולומביה התרחש הגידול הקטן ביותר, מ- 6.92 מקרים ל- 8.21.

ה.   בעוד שהתקופה של 1.5 שנים שמיד לאחר הלגליזציה, בה מכירה בחנויות ושל מוצרי קנאביס היתה מוגבלת, התאפיינה בהקטנה מתונה של מספר האשפוזים, הרי שהתקופה בה הקנאביס מוסחר באופן נרחב, וזאת באופן חופף לתקופת מגפת הקורונה, התאפיינה בגידול במספר האשפוזים בגין הקנאביס.

ו. בתקופה שלאחר הלגליזציה היו שינויים בנתוני סוגי האשפוזים בגין הקנאביס, כשהגידול היחסי הגבוה ביותר הוא באשפוזים בגין פסיכוזות משימוש בקנאביס. יוזכר, כי עדויות קודמות מלמדות כי 1/3 מהסובלים מהתפרצות של פסיכוזות (בפעם הראשונה לחייהם) כתוצאה מקנאביס יפתחו כתוצאה מכך סכיזופרניה, דבר המעורר דאגה לגבי ההשפעות הפוטנציאליות ארוכות הטווח של הלגליזציה.

ז. באופן כללי, הממצאים הנ”ל מעידים כי דרגה רחבה של מסחור שוק הקנאביס ושגשוג מהיר של מוצרי קנאביס עלולים להגדיל את התרחשותם של הנזקים המיוחסים לקנאביס. 

ח. שינויים במספר האשפוזים בגין קנאביס בתקופת המחקר התרחשו בגין שינויים בתקופת הרגולציה (הרלוונטית): בתקופה שלפני הלגליזציה, האשפוזים גדלו באופן מהיר, באופן התואם את הגידול בשימוש בקנאביס במשך הזמן. מספר גורמים תרמו למגמה זו, כולל שינויים בנורמות חברתיות ביחס לשימוש בקנאביס והגדלת הנגישות לסם מצד מקורות בלתי רפואיים בלתי חוקיים ומקורות רפואיים. היקפי האשפוז ירדו מיד לאחר הלגליזציה, דבר שהוא עשוי להיות תוצאה של ירידה בנגישות לקנאביס בשלבים הראשוניים של הלגליזציה כתוצאה ממחסור לאומי במוצרי קנאביס בשוק הלא חוקי (דהיינו, פעילויות של אכיפה מוגברת וסגירה מרצון של בתי מרקחת בלתי חוקיים בזמן של ניסיון לפתוח חנויות חוקית). מספר האשפוזים החל לגדול מראשית 2020, באופן התואם הרחבה משמעותית בגישה לחנויות קמעוניות וגידול במגוון של מוצרי קנאביס פוטנטיים (אחוז גבוה של החומר הממסטל – THC) חוקיים ומגפת הקורונה.  

ט. היכולת להפריד את השפעת מגפת הקורונה מהשפעת מסחור סם הקנאביס היתה מאתגרת, אולם מספר גורמים תומכים בתיאוריה כי דווקא מסחור סם הקנאביס (וזאת להבדיל ממגפת הקורונה) תרם לגידול במספר המאושפזים: (1). הגידול במספר המאושפזים בגין שימוש בקנאביס היה גדול בהרבה לעומת אשפוזים בגין כלל הגורמים לאשפוזים ובגין כלל החומרים שגרמו לאשפוזים; (2) רגישות האנליזה של המחקר שנקודת ההתחלה של מסחור הקנאביס היא לפני המגפה (ינואר 2020) שהעלתה תוצאות דומות, דבר המרמז כי מספר האשפוזים בשל קנאביס החל לגדול עוד קודם לפרוץ המגפה; (3) היקף המוצרים בעלי אחוז THC גבוה יותר, המקושרים לסיכון מוגבר של נזק, גדל בעת התקופה של מסחור השימוש בסם, וזאת בעקבות היכרות עם מוצרים בעלי אחוז גבוה של THC החל מינואר 2020 (כגון עטי אידוי ורכזים של THC), ביחד עם טרנד כללי של ריכוז THC גובר בפרחי קנאביס מיובשים חוקים מאז הלגליזציה. החוקרים מציינים, כי ממצאים אלה תואמים נתונים מארה”ב אודות אחוז גובר של ביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל שימוש בקנאביס במדינות שעברו לגליזציה שלא לצרכים רפואיים לפני מגפת הקורונה.

י. החוקרים מציינים, כי הגידול הנ”ל במספר הפסיכוזות בשל שימוש בקנאביס ובהיקפי השימוש המזיק בקנאביס (כלומר הפרעות שימוש בקנאביס) תואמים גידולים מדווחים בקנדה בשימוש יומיומי בקנאביס בעקבות הלגליזציה, ביחד עם גידול בזמינות של מוצרים עשירי THC, ששניהם מגבירים את הסיכון לארועים בריאותיים קיצוניים.

לסיכום, לפי החוקרים, לממצאי המחקר שלהם יש השלכות חשובות בקנדה ובמדינות אחרות השוקלות לאמץ מדיניות של לגליזציה של קנאביס. הממצאים מעידים כי לגליזציה של קנאביס עם מגבלות קפדניות עשויה למנוע שינויים מידיים בשיעורי האשפוזים, ואולי יש לה תועלת ציבורית בריאותית צנועה כי התגלתה הפחתה בביקורים/אשפוזים בשל קנאביס בתקופה הראשונה שלאחר הלגליזציה. עם זאת, הממצאים מזהירים כי מסחור מוצרי קנאביס והתרחבות מהירה של השוק הקמעונאי של קנאביס עלולים להפוך את המגמה עם גידולים מתמידיים באשפוזים בשל קנאביס בהתאם לרגולציות השונות של הפרובינציות בקנדה ביחס לקנאביס.

להלן קישורית למאמר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *